Elapsed Time
Rounding
Number Grids
Solve
Mass and More
100

Specials begins at 9:25 and ends at 10:40 on a Wednesday.  What is the elapsed time?

The elapsed time is:  1 hour 15 minutes.

100

Round 55 to the nearest 10.

60

100

Using your number grid, find the difference between 94 and 126.

The difference is 32.

100

2 x 10 =

The product is 20.

100

Mrs. Jackson had items that weighed 50 grams, 5 grams, and 3 grams.  How many grams did she have in all?

200

Mrs. McNeil drives her kids to activities each evening at 5:00 PM.  She arrives home at 9:15.  What is the elapsed time?

4 hours 15 minutes

200

Round 78 to the nearest 10.

Rounder 78 to the nearest 100.

80

100

200

Using your number grid, find the difference between 50 and 95.

The difference is 45.

200

4 x 8 =

4 x 8 = 32

200

Bradley uses a pan scale to measure the mass of a golf ball.  He put the golf ball in one pan and a 40 gram mass in the other pan.  Then he added a 5 gram mass and one 1 gram mass to the scale.  What is the mass of the golf ball?

The mass is:  46 grams

40 + 5 + 1 = 46 grams

300

Mrs. Iversen goes for a walk at 5:15 AM and finishes her walk at 6:40.  What is the elapsed time.

The elapsed time is:  1 hour and 25 minutes

300

Round 378 to the nearest 100.

400

300

Using your number grid, find the difference between 34 and 95.

The difference is:  61

300

Jake had 3 baskets.  Each basket contained 10 marbles.  How many marbles did Jake have in all?

What number model represents this problem?

Draw a sketch and share.

or 10 x 3 = 30

300

Create a tally chart and a bar graph to represent this data.

Check out the doc cam for answer.

400

Mrs. DeWitt goes to lacrosse practice at 6:15 PM.  She gets home at 9:05 PM.  What is the elapsed time

2 hours 50 minutes

400

Round 545 to the nearest 100.

500

400

Using your number grid, find the difference between 3 and 95.

The difference is:  92

400

Katie sketches 5 rows of flowers on her page with 8 flowers in each row.  How many flowers does she have in all?

What number model represents this problem?

Draw a sketch and share.

Katie has 40 flowers

5 x 8 = 40  or 8 x 5 = 40

400

500

School begins at 8:00 AM and ends at 3:10.  What is the elapsed time?

7 hours 10 minutes

500

Round 758 to the nearest 10.

Round 758 to the nearest 100.

Nearest 10:  758 rounds up to 760

Nearest 100: 758 rounds up to 800

500

Using your number grid, find the difference between 34 and 76.

The difference is:  42

500

Coach Gallas has 5 rolling carts.  Each cart contains 9 basketballs.  How many basketballs does Coach Gallas have in all?

Show the number model.

Sketch a picture.

Coach Gallas has 45 basketballs in all.

5 x 9 = 45

500

Look at the clock above our classroom door.

What time is it?

You may use a classroom clock as a math tool.