Addition and Subtraction Word Problems 1

Addition and Subtraction Word problem 2

Multiplication and Division Word problem 1

Multiplication and Division Word problem 2

Mixed Word problem

100

Tessa has 4 apples. Anita gave her 5 more. She needs 10 apples to make a pie. **Does she have enough to make a pie?**

No, she doesn't have enough.

5+4 = 9

100

Julia played tag with 12 kids on Monday. She played tag with 7 kids on Tuesday and 3 kids on Wednesday. How many kids did she play with altogether?

22 kids

100

Mirna baked some cookies. If she baked 5 pans of cookies for 30 minutes each and there are 8 cookies per pan, **how many cookies did Mirna bake?**

5 x 8 = 40

Mirna baked 40 cookies

100

In the park, I see 109 dogs. **How many legs do I see?**

109 x 4 = 436

I see 436 legs.

100

There is a flower shop at downtown which is having a sale on roses. In the display, there are 10 white roses, 8 pink roses and 7 red roses. When the shop closes, there are 2 white roses left. **How many white roses were sold?**

10 – 2 = 8

8 white roses were sold.

200

Mr. Greyson collected 122 eggs from his mini farm on Monday, but 30 of them had cracks. **How many of the eggs can be delivered to the market?**

122 – 30 = 92

Mr. Greyson has 92 eggs that can be delivered to the market.

200

The first show of the theatre on Sunday is at 11 a.m. The first cashier sold 28 tickets and second cashier sold 13 tickets. Together with the 41 tickets sold online, **how many tickets were sold?**

28 + 13 + 41 = 82

There are 82 tickets sold.

200

Alex counted her crayons and found out that she has 80 crayons which she will place in crayon boxes. Every crayon box can contain 8 crayons. **How many crayon boxes does she need?**

80 ÷ 8 = 10

She needs 10 crayon boxes.

200

At the bird zoo, the kids were able to visit 5 different bird cages, each containing 8 different kinds of birds. The cages are 14 feet tall! **How many different kinds of birds did the children see in the bird cages?**

5 x 8 = 40

The children saw 40 kinds of birds in the cages.

200

It usually takes about 3 hours and 15 minutes to finish a doll. If a tailor starts making a doll at 8 with 15 minutes in the morning, **when will the doll be done?**

The doll will be done at 11:30.

300

Ana filled 62 buckets with hay. She already gave 18 buckets of hay to the horses, and the rest are for the cows. **How many more buckets of hay do the cows get compared to the horses?**

62 – 18 = 44

44 – 18 = 26

The cows get 26 more buckets of hay than the horses.

300

Yesterday, Justin bought 13 more markers for his project. He now has 74 markers in total. **How many markers were there before yesterday?**

74 – 13 = 61

Before yesterday, Justin had 61 markers

300

John is building a tree house. For the pillars, he needs two sets of wood with different lengths. If the first set of wood is 4 feet long and the second set is 5 times longer than the first set, **how long is the second set of wood?**

4 x 5 = 20

The second set of wood is 20 feet long.

300

3 piles of clean white papers were stacked in the corner of Maria's room. She decided to place these papers in paper envelopes which can hold 10 papers each.** How many paper envelopes does she need if she has 120 clean white papers?**

120 ÷ 10 = 12

She needs 12 envelopes

300

Daisy and Ollie are sharing some marbles. They have 5 boxes of marbles, and once they have shared them they have twenty marbles each. **How many marbles are in each box?**

20 x 2 = 40 marbles in total

40 ÷ 5 = 8

There are 8 marbles in each box.

400

The latest album of a famous acoustic band sold 243 copies last week and another 482 copies this week. **If there were 965 copies released, how many copies of the album remain to be sold?**

965 – 243 – 482 = 240

240 copies of the album remain to be sold.

400

There were 12 cups in the house but 4 are broken. Kristy goes out and buys 10 cups. **How many cups are there after she returns?**

12 – 4 + 10 = 18

There are 18 cups.

400

Christian’s father and Juan gathered firewood as they walked the 5 miles towards the lake. If every sack can contain 20 pieces of wood, **how many sacks were they able to fill if they gathered 80 pieces of wood?**

80 ÷ 20 = 4

They were able to fill 4 sacks of wood.

400

There were 150 bookshelves. Each bookshelf had 15 books. **How many books were on the shelves?**

150 x 15 = 2,250

There were 2,250 books on the shelves.

400

There is a box of toy cars for sale at a toy store. There are 16 red cars, 12 green cars and 31 blue cars. __Compared to the number of red cars__, **how many more blue cars are there?**

31 – 16 = 15

There are 15 more blue cars than red cars

500

Freddie is a fan of a famous band. He wants to buy 2 t-shirts for $8 each and a hat for $9 with the band’s name printed on them. If he has $31 in his pocket.

**How much would it cost him? **

**How much money would he have left?**

8 + 8 + 9 = 25

It would cost him $25.

31 – 25 = 6

Freddie would have $6 left.

500

Last Saturday, Marie sold 425 magazines, 275 newspapers and 14 books. **What is the total number of items she sold?**

425 + 275 + 14 = 714

She sold 714 items.

500

If a shop makes $2,782 in a day, **how much will it make in one week?**

$19,474

500

Grace’s spent 2 hours gathering all of her watercolor paintings. She thought of placing an equal number of paintings in four of the rooms in the house. If Grace has 32 watercolor paintings, **how many paintings will be placed in each of the four rooms?**

32 ÷ 4 = 8

There will be 8 paintings to be placed in each of the four rooms

500

Matthew and his two brothers helped to decorate the house for the party. Each of them blows 12 balloons. But 5 balloons pop. **How many balloons do they have for decoration?**

12 x 3 – 5 = 31

They have 31 balloons to use for decoration.