GK
Biology
Chemistry
Physics
Famous People
100

World Gold Council report give which spot to India in terms of total gold reserves in the world?

Ans: 10th position.

100

Which structure of the eye is the most sensitive but contains no blood vessels?

Cornea

100

What is the name of the acid found in lemons?

Citric Acid

100

Name the three mediums through which sound can travel.


Solid

Liquid

Gas

100

Who is known as the Iron Man of India?

Sardar Vallabhbhai Patel

200

What lock horns in the stock market?

Bulls and bears

200

What is not a component of chlorophyll? Nitrogen or Calcium?

Calcium

200

 
2. Which one of the following is not a chemical change ?    

A. Burning of coal in air
B. Fermentation of sugarcane juice
C. Cracking of petroleum
D. Crystallization of table salt from sea water


Crystallization of table salt from sea water

200

 What does friction produce?

Heat

200

Who was the first woman President of India?

Pratibha Patil

300

Half of an apple is greater than, equal to or less than one-third of an apple?

Greater Than

300

Your blood type is determined by the genes you inherit from your parents: True or False?

True

300

The gas that is responsible for global warming is  

A.  Carbon dioxide
B.  Oxygen
C.  Methane
D.  Sulphur dioxide


A.  Carbon dioxide

300

9. The amount of time light takes to reach the earth’s surface from the sun is:

A. 2 minutes

B. 4 minutes

C. 8 minutes

D. 16 minutes

C. 8 minutes

300

Which male athlete has won the maximum number of gold medals in the World Championships in Athletics?

Usain Bolt

400

What grows quicker—hair or toenails?

Hair

400

Which is the largest organ in the human body?  

Skin

400

1.Which of the following is the poorest conductor of heat in comparison to other options?


[A] Silver
[B] Copper
[C] Lead
[D] Mercury


[C] Lead

400
  1. HOME
  2.  
  3. GENERAL KNOWLEDGE
  4.  
  5. GENERAL KNOWLEDG QUIZ

GK Questions with answers on Science: Physics Set I

GK Questions with answers on Science: Physics Set I, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will helps the aspirants to attune and equipped for different competitive examinations like UPSC, SSC, State Services, CDS, NDA, railways etc as well as academic examinations.

SHAKEEL ANWAR

Created On: Dec 26, 2018 10:46 IST

Modified On: Dec 26, 2018 14:29 IST

  


GK Questions with answers on Science: Physics Set I


GK Questions with answers on Science: Physics Set I, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will helps the aspirants to attune and equipped for different competitive examinations like UPSC, SSC, State Services, CDS, NDA, railways etc as well as academic examinations.

1. Which of the following causes the production of Radiocarbon in the atmosphere?

A. Due to the Collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere

B. Due to the action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen

Ads by Jagran.TV


C. Due to the action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere

D. Due to the lightning discharge in atmosphere

Ans: A

2. What is more convenient rolling of stone on a sloping road than to lift it vertical upwards?

A. Rolling is more convenient and more work done as compare to the  lifting

B. The work done by the  rolling stone is equal to the lifting

C. The work done in both is same but the rate of doing work is less in rolling

D. The work done in rolling a stone is less than in lifting it

Ans: D

3. Which of the following phenomena is involved in the absorption of ink by blotting paper?

A. viscosity of ink

B. capillary action

C. diffusion of ink

D. siphon action

Ans: B

4. What will happen when the siphon will failed to work?

A. The densities of the liquid are equal in the two vessels

B. The level of the liquid in the two vessels is at the same height

C. Both its limbs are of unequal length

D. The temperature of the liquids in the two vessels are the same

Ans: B

5. Which of the following phenomena is related with the large transformers, when used for some time, become very hot and is cooled by circulating oil?

A. The heating effect of current alone

B. Hysteresis loss alone

C. Both the heating effect of current and hysteresis loss

D. Intense sunlight at noon

Ans: C

GK Questions and Answers on Modern-day Technology

6. Which of the following name of scientist is expressed as a unit of nuclear size?

A. Fermi

B. angstrom

C. newton

D. tesla

Ans: A

7. Which of the following is the unit of light year?

A. Time

B. Distance

C. Volume of Gas

D. Intensity of light

Ans: B

8. Which of the following reason is correct about an optical illusion in which atmospheric refraction by a layer of hot air distorts or inverts reflections of distant objects?

A. Due to unequal heating of different parts of the atmosphere

B. Due to magnetic disturbances in the atmosphere

C. Due to depletion of ozone layer in the atmosphere

D. Due to equal heating of different parts of the atmosphere

Ans: A

9. The amount of time light takes to reach the earth’s surface from the sun is:

A. 2 minutes

B. 4 minutes

C. 8 minutes

D. 16 minutes

Ans: C

10. Why the star appears to move from east to west?

A. Because all stars move from east to west

B. Because the earth rotates from west to east

C. Because the earth rotates from east to west

D. Because the background of the stars moves from west to east


Ans: B

400

4. Which of the following book is not written by Dr. A.P.J. Abdul Kalam?
(a) Failure to Success: Legendary Lives
(b) You Are Born to Blossom
(c) Ignited Minds
(d) A House for Mr. Biswas‎ 


Answer:d

500

What is the total number of dots on a dice?

21

500

13) How many times does a human heart beat in a day?

a) More than 10,000 times a day

b) More than 1,00,000 times a day

c) More than 1,000 times a day

d) Around 2,00,000 times a day

b) More than 1,00,000 times a day

500

Q. People prefer to wear cotton clothes in summer season. This is due to the fact that cotton clothes are -
1) good absorbers of water
2) good conveyors of heat
3) good radiators of heat
4) good absorbers of heat

1) good absorbers of water

500

Q. 'Light-year' is a unit of -
1) time
2) speed
3) distance
4) intensity of light

3) distance

500

7) ________ is the inventor of Radio

a) Guglielmo Marconi

b) Thomas Edison

c) Benjamin Franklin

d) Michael Faraday

a) Guglielmo Marconi

M
e
n
u