Unges og familiers forbrug
Økonomien og det frie marked
Forbrug med holdning
Arbejde og
uddannelse
rAnDOme
100

Hvorfor bruger firmaer tween agenter? 

For at firmaer kan nå ud til den aldersgruppe de vil, fx unges aldersgruppe hyre de unge til at teste produkter før de bliver sat i produktion

100

Hvad er told?

Told ville øge prisen på fx mobiler, hvilket ville gøre det mindre attraktivt at købe en ny, og så kan man nok godt vente et par år med at købe en ny. Det ville gøre at der bliver produceret mindre mobiler så der er mindre mobiler der skal transporteres rundt.

100

Hvad er en skralder?

En skralder er en person der tager vare der måske er overskredet salgsdatoen eller em vare der er i stykker, dette er ikke ulovligt hvis det er fundet i en container og ikke på privat grund

100

Forklar sort arbejde 

Sort arbejde er når du tjener penge uden at betale skat og moms af de penge du tjener, det kan fx. være en kok der laver mad til privat fester og ikke betaler skat eller det kan være en frisør der ikke betaler skat 

100

 Forklar det økonomiske kredsløb

Husholdningen - skatter og afgifter - staten - varekøb og erhvervsstøtte - butikker og virksomheder - løn - husholdningen. 



200

Hvad er fordelene protektionisme? 

Hvis man køber dansk produceret produkter skaber det flere arbejdspladser hvor derimod hvis man køber fra udlandet gavner det ikke danmark.

200

Hvorfor er der mindre moms på økologiske og danske varer? 

Dette vil give mulighed for folk med en mindre indkomst at købe økologiske varer, som vil hjælpe en stor del på klimaet, fordi man ikke bruger nogen skadelige stoffer til som over tid vil ødelægge klimaet.

200

Hvad er en selvforsynende økologisk landsby?

At de er selvforsynende betyder, at de forsøger selv at producere de varer, de behøver. Der findes mange af den slags eksperimenter rundt omkring.

200

Hvordan kan arbejdsløshed være et problem for den enkelte individ 

Hvis man mister sit job, har man færre penge til rådighed at leve for. Og for mange er jobbet også en vigtig del af deres identitet, og derfor kan det ramme mennesker hårdt, hvis de bliver arbejdsløse.

200

 Hvad er EU’s forbud mod elpære?

2009: Alle matterede glødepærer og klare glødepærer på 100 watt og derover forbydes

• 2010: Klare glødepærer på 80 watt forbydes

• 2011: Klare glødepærer på 60 watt forbydes

• 2012: Alle glødepærer forbydes

300

Hvad er subsistens grundlag?

subsistens grundlag er dem der producere alle sine råvare selv, og hvis man gjorde det meget i dk så ville alle danskere have et Lille stykke jord, hvilket stadig er almindligt i mange lande

300

Hvorfor fik vi vejafgifter? 

Det ville få mange til at cykle eller gå mere, hvilket mindsker co2 udslippet drastisk.

300

Hvorfor har bæredygtighed betydning for miljøet indenfor production?

I Danmark og i de lande, hvor varerne produceres. Forbruget har også betydning for de mennesker, der arbejder med at producere varerne. Derfor er det værd at tænke over, hvilke konsekvenser ens eget forbrug har, både for miljøet og for andre end

en selv.

300

Nævn de 4 uddannelser og mindst et job man kan få via den uddannelse 

• Erhvervsuddannelser, fx slagter, frisør, social- og

sundhedshjælper.

• Korte videregående uddannelser, fx politibetjent,

tandtekniker, datamatiker.

• Mellemlange videregående uddannelser, fx

pædagog, sygeplejerske, diplomingeniør.

• Længerevarende videregående uddannelser,

fx jurist, læge, gymnasielærer.

300

hvorfor er sort arbejde forbudt?

Sort arbejde er forbudt, fordi staten mister indtægten fra indkomstskat og moms. Samtidig er det konkurrence forvridende, da håndværkeren, der arbejder sort, kan udføre arbejdet billigere, end håndværkeren, der betaler skat, som man skal.

400

Nævn de tre familie typer og forklare hvad de står inde for?

- De ligeglade familier: Forældrene mener, at børnene selv skal finde ud af at styre deres tid og forbrug.

- De afvisende familier: Er kritiske over for forbruger samfundet og vil ikke have, at deres børn deltager i forbrugsræset.

- De for handlingsorienterede familier: Her laver man aftaler om forbruget i familien, og børnene er også med til at bestemme. I Danmark er der flest af denne type familier.

400
Hvad er blanding økonomi? 

Blandingsøkonomi, staten ville ellers have det svært med at holde styr på det hele, og svært ved at forudse befolkningens behov og ønsker. Man har prøvet det I det tidligere Østtyskland producerede man fx kun ét bilmærke, en Trabant. Den var meget primitiv sammenlignet med vesttyske bilmærker på den tid, og man skulle endda stå på venteliste i flere år, hvis man ville have en bil.

400

Hvad er miljømærkning og hvorfor bruger vi det?

 I de seneste år er der kommet forskellige mærkningsordninger, så forbrugerne kan vælge det mest miljøvenlige alternativ blandt varer som fx rengøringsmidler elektronik og tøj.

400

Hvad er de to slags ydelser til arbejdsløse og forklar dem

Dagpenge er den højeste ydelse. For at kunne få dagpenge, skal man være medlem af en a-kasse (arbejdsløshedskasse), som er en slags forsikring imod arbejdsløshed.   man betaler et ret højt kontingent hver måned – også når man har et job. For at få udbetalt dagpenge skal man have haft arbejde i mindst 52 uger inden for de sidste tre år. Man kan højst få dagpenge i to år.


Kontanthjælp betales af det offentlige. For at kunne få kontanthjælp skal man have haft arbejde, eller have været udsat for en hændelse, der gør, at man ikke kan forsørge sig selv.

400

hvad lyder virksomhedernes sociale ansvar på, og hvorfor har man det?

Mange danske firmaer har en politik om at udvise social ansvarlighed, når de producerer deres varer. På engelsk kaldes det Corporate Social Responsibility (CSR), og det betyder, at virksomheden tager ansvar for arbejdernes vilkår – også på de fabrikker i andre lande, der leverer råvarer til produktionen.

500

Har vi selv mulighed for at bestemme vores forbrug?


Det mener liberal at man har, de mener at individet selv har mulighed for at bestemme selv hvor socialistisk opfattelse mener at man får en stor indflydelse, og man ikke selv kan gøre for man bliver sådan fristet af reklamer.

500

Hvad er produkt placering?

Produkt placering handler om at man fx. kan placere sit tøj eller produkt i en film eller en tv serie sådan det når ud til flere personer 

500

 Hvad er grøn afgift og nævn de tre afgift former?

Energiafgifter: afgift på fx benzin og elektricitetsforbrug.

• Transportafgifter: afgift på fx biler.

• Miljøafgifter: afgift på fx emballage og på udledning af spildevand.

Grøn afgift er en afgift, der af det offentlige lægges på et område eller en ydelse for derved at gavne miljøet, normalt fordi afgiften formodes at nedbringe forbrug omfanget ved at hæve prisen på ydelsen.

500

Forklar Stramnings-strategien!

Stramnings-strategien er mest populær på den

politiske højrefløj. Den går ud på, at det skal kunne

betale sig at arbejde, og at det ikke nødvendigvis

skal være behageligt at være arbejdsløs.

500

Forklar Den aktive arbejdsmarkedspolitik

går ud på at

opkvalificere arbejdsløse – altså sørge for, at de

bliver bedre kvalificerede til at tage de job, der

er. Det gør man fx ved at give arbejdsløse gode


muligheder for efter- og videreuddannelse.