Året der gak
Goodbye and farewell
Året 2023
Kultur
Hvem sagde det?
100

2023 blev året hvor kropspositivismen lige fik et hak i tuden med et nyt vidundermiddel fra Novo Nordisk. Men hvad hedder præparatet?

Wegovy

100

Han var ham den sjove fra ’Friends’, men i virkeligheden sloges han med tilværelsen. Han døde desværre af en overdosis, men hvad hedder Chandler?

Matthew Perry

100

Hvilken person blev af Time’s magazine kåret som årets person?

Taylor Swift

100

Hvilket supermarked lukkede i 2023 til stor forargelse for især folk i Ordrup der dannede en menneskekæde rundt om butikken til tonerne af ”I kan ikke slå os ihjel”?

Irma

100

”Jeg tror måske for mit vedkommende er der ikke helt opstået de her stærke romantiske følelser mellem os som jeg kunne have håbet på. Derfor synes jeg heller ikke at du skal tilbyde mig den sidste rose”.

(Jonas fra Bachelorette der afviser den sidste rose fra Julie)

200

Hvilken international skuespiller købte i 2023 ikke bare et, men to huse i Kartoffelrækkerne på Østerbro i København og udnyttede dermed et hul i dansk lovgivning?

Lilly Collins

200

Hun var en kendt dansk journalist, redaktør, forfatter og manuskriptforfatter. Hun har skrevet romaner, essays og noveller, men er formentlig mest kendt som manuskriptforfatter til tv-serien Matador og for sine erindringer ’Kun en pige’ og ’De sendte en dam’. Hvem var hun?

Lise Nørgaard

200

Hvad hedder filmen som ved oscaruddelingen i 2023 vandt hele 7 oscars?

Everything everywhere All at once

200

Hvilken sanger vandt til årets Grammy-uddeling 4 priser, og slog dermed rekorden for flest vundne Grammypriser i historien?

Beyonce

200

”Her skubber jeg en meget ubehøvlet ung mand, som agerer dørmand for mig, til side. Så bliver jeg mødt af det mest rædselsfulde væsen, som er kold, uempatisk og ikke vil lytte på, at jeg har tre sultne unger, der er lovet røde pølser”.

(Dennis Knudsens raserianfald på Molslinjen)

300

Det er ikke kun i USA, man stormer parlamenter. Hvad hedder Brasiliens ekspræsident, hvis tilhængere den 8. januar stormede landets parlament?

Jair Bolsonaro

300

Han stod i spidsen for den berygtede Wagner-gruppe, men kom for alvor i fokus, da han rettede skytset mod sit eget land. ’Kuppet’ fejlede men der skulle gå måneder før hans fly på mystisk vis styrtede ned… Hvem var han?

Jevgenij Prigozjin

300

Hvilken person blev i Danmark googlet mest i 2023?

Holger Rune

300

Hvilken teaterduo vandt Kronprinsparrets stjernedryspris for deres tredje og afsluttende forestilling i deres teatertriologi, der gør op med kønnede forestillinger om hvordan kvinder skal opføre sig?

How to kill a dog

300

”Jeg vil gerne lige sige tak for alle de hjertelige beskeder og tegninger og blomster og øl. Uden det kærlige rygstød var jeg måske ikke kommet op på cirkushesten igen. Det var virkelig en vanvittig omgang. Men det er vigtigt at få sagt at det her er historiefortælling. Historier skal være frie, det er der ikke nogen der skal lave om på. Vi ses i summarum”.

(Onkel Reje efter sin sygemelding)

400

Hvorfor udbrød der i april uro og tumult blandt børn og unge ved butikken Puffs n Stuff på Amager?

Energidrikken Prime blev uddelt gratis

400

Verden mistede en af sine helt store forfatter da denne tjekke døde. Han boede siden 1975 i Frankrig og blev fransk statsborger i 1981. Han var, sammen med andre forfattere som f.eks. Václav Havel, involveret i Foråret i Prag i 1968, den korte reformperiode med optimisme, der blev knust af sovjetiske styrker. Han har bl.a. skrevet bøger som ’Tilværelsens ulidelige lethed’ og ’Udødeligheden’. Hvem var han?

Milan Kundera

400

Hvad hedder fængslet i Albertslund, der lukkede i 2015, og som i år dannede ramme om DR's dramaserie 'Huset'?

Vridsløselille Fængsel

400

Hvilken film vandt Nordisk Råds Litteraturpris i 2023?

Viften

400

”Det bliver ikke et problem for de rigeste. De skal nok klare sig. Det bliver heller ikke et problem for middelklassen. VI skal nok klare os”.

(Mette Frederiksen til tale på Socialdemokratiets landsmøde, om at folk i Danmark skal arbejde mere for velfærdsstatens skyld)

500

Verden gik i stå da 5 milliardærer forsvandt langt under havets overflade. De ville besøge Titanic-vraget kilometer nede i mørket. Men det gik ikke som planlagt og ubåden imploderede. Men hvad hed ubåden?

Titan

500

Storslået fransk fodboldspiller der er født i Marokko og som døde i år i Frankrig, og som stadig sidder på rekorden for flest scorede mål ved en enkelt vm-slutrunde. Hvem var han?

Just Fontaine

500

Hvad blev årets ord 2023?

Rizz (karisma)

500

Til udstillingen ”Forført” på SMK blev maleriet ”Prometheus’ Befrielse” af maleren Carl Bloch vist for første gang i 90 år. Maleriet havde nemlig været forsvundet – hvor blev maleriet fundet?

(På ekskonge Konstantin af Grækenlands gamle sommerresidens Tatoi lidt uden for Athen)

500

”Jeg føler mig helt sikker på, at fordi vi vil gøre mere, kommer vi i mål. Det kan jeg mærke inde i hjertet, så det må man jo så tage mit ord for”

(klimaminister Lars Aagaard efter klimarådets rapport om at regeringen igen mangler en køreplan for at indfri klimamålene)