A
B
D og E
F
G, H og I
100

Absolutt fattigdom

Manglende tilfredsstillelse av grunnleggende behov som mat, klær og bolig. Verdensbanken har en global definisjon på absolutt fattigdom, som omfatter alle som har mindre enn 1,9 amerikanske dollar å leve for om dagen (2020).

100

Byrde

Det motsatte av et gode: noe som har negativ verdi for oss, noe vi ønsker å unngå.


100

Definisjonsmakt

At visse personer, en gruppe eller en kultur har makt til å påvirke hvordan folk oppfatter et fenomen og for eksempel hva som blir sett på som normalt.

100

Formelle normer

Nedskrevne regler for atferd, for eksempel et skolereglement eller Norges lover.


100

Integrering

Prosessen der innvandrere blir en del av majoritetssamfunnet.


 

200

Anomi

Normoppløsning og lovløshet. Et anomisk samfunn er et samfunn i oppløsning, et ustabilt samfunn der lov og orden svekkes. Begrepet er særlig knyttet til sosiologen Émile Durkheim (1858–1917) som forklarte kriminalitet med anomi.

200

Backstage

Begrep fra sosiologen Erving Goffman (1922–1982) som betegner steder og situasjoner der vi er alene og ikke blir sett av andre. Motsatt: frontstage.

200

Delkultur

Et avgrenset fellesskap innenfor hovedkulturen, for eksempel arbeidskultur og skolekultur.

200

Forvaring

Forvaring innebærer at domstolene kan forlenge tiden den kriminelle må sone i fengselet for å beskytte samfunnet mot nye alvorlige forbrytelser. Den kriminelle kan bli sittende i fengsel livet ut.

200

Gode

Noe med positiv verdi som vi verdsetter, trenger eller ønsker å oppnå. Materielle goder kan for eksempel være penger, eiendom, klær og utstyr. Ikke-materielle goder kan for eksempel være frihet, trygghet, demokrati og god helse.

300

Autonomi

Selvbestemmelse. I arbeidslivet vil det si at arbeidstakeren kan påvirke sider ved sin egen arbeidshverdag og bestemme en del selv.

300

Bærekraft

Bærekraft handler om å ta hensyn til miljø, sosiale forhold og økonomi. Å utnytte ressurser på en slik måte at det ikke ødelegger for framtidige generasjoner, er bærekraftig.

300

Egosentrisk kultur

Manglende evne til å se verden fra en annen synsvinkel enn sin egen.


300

Frontstage

Begrep fra sosiologen Erving Goffman (1922–1982) som betegner steder og situasjoner der vi blir sett av andre. Motsatt: backstage.

300

Informant

En person man får opplysninger fra. Et annet ord for informant er intervjuobjekt.

400

Arbeidsdeling

Hvordan arbeidsoppgaver organiseres i en gruppe eller på samfunnsnivå. Ved lav arbeidsdeling gjør alle mer eller mindre det samme og klarer seg selv (jeger- og sankersamfunn). I dagens Norge er arbeidsdelingen høy. Folk er spesialiserte (gjennom for eksempel ulik utdanning) til å gjøre forskjellige oppgaver.

400

Betinget fengselsstraff

Betinget straff innebærer at lovbryteren slipper å sone i fengsel om hen ikke begår ny kriminalitet innenfor en viss prøvetid. Se også ubetinget fengselsstraff.


400

Etnosentrisme

Å se verden fra sitt eget kulturelle ståsted og vurdere andre samfunn ut fra sitt eget. I vurderingen framstår andre samfunn som underlegne.


400

Fundamentalisme

En strengt bokstavelig tolkning av religion. En fundamentalist krever at religionen skal danne grunnlaget for samfunnet. Ofte brukes «fundamentalister» om religiøse som er villige til å bruke vold for å nå sine mål, men de fleste fundamentalister vil ikke ty til vold.

400

Internalisering

At normer har blitt internalisert, vil si at vi har lært oss normene og gjort dem til en del av oss selv.

500

Allmennpreventiv virkning

Straffen skal avskrekke alle innbyggerne, allmennheten, fra lovbrudd. Folk vet at de kan bli straffet, og unngår derfor å bryte loven.

500

Behovsprøvde velferdsordninger

Velferdsordninger som tar utgangspunkt i det enkelte menneskets behov. Det er bare de med et dokumenterbart behov som kan få ytelsen. Det motsatte er universelle ordninger, som gjelder alle.

500

Deltakende observasjon

En forskningsmetode der forskeren både observerer menneskene og deltar i aktiviteter i samfunnet hen studerer. For eksempel kan en sosiolog som forsker på arbeidsvilkårene til pleieassistenter ta vakter på et sykehjem.

500

Fremmedgjøring

Karl Marx (1818–1883) mente at det sunneste for en arbeider er å ha innflytelse på en så stor del av arbeidsprosessen som mulig og få anledning til å være kreativ og selvstendig. Hvis arbeidere i en fabrikk bare utfører en bestemt oppgave og ikke ser resten av produksjonen eller resultatet, kan målet med arbeidet oppleves fremmed for dem, altså fremmedgjøring.

500

HDI

Human Development Index, en indeks (liste) FN bruker for å måle levekår i ulike land. Indeksen er sammensatt av tre ulike gjennomsnittsmål: forventet levealder, befolkningens utdanningsnivå og inntekt.