Ordklasser
Sjangere
Sråkhistorie
Ord og begreper
Forfattere
100

"Gjøre-ord", som f.eks. å sykle, å informere, gikk, har spist.

Verb

100

Litterær sjanger der teksten ofte er bygd opp i vers og strofer, vi finner ofte både rim, rytme og gjentakelser og en kan f.eks. finne sammenlikninger, metaforer, symboler og andre litterære elementer

Dikt


100

Han kalles nynorskens far. Reiste rundt og samlet på norske dialekter og lagde et nytt norsk skriftspråk basert på hvordan folk snakket rundt om i hele landet

Ivar Aasen

100

Et ord som har samme eller lignende betydning som et annet ord

Synonym

100

Hun skrev blant annet om Pippi, Emil i Lønneberget, Brødrene Løvehjerte og Marikken

Astrid Lindgren

200

Ordklasse med ord som betegner blant annet personer, ting og begreper. Disse kan vanligvis bøyes i tall (entall og flertall) og ofte i bestemthet (bestemt og ubestemt form) Kan være både fellesnavn og egennavn.

Substantiv

200

Litterær sjanger der tekstene ofte starter med "Det var en gang.."

Eventyr

200

I tillegg til de samiske språkene har vi to offisielle skriftspråk i Norge, hvilke?

Nynorsk og bokmål

200

En sterk oppfordring til handling. Ordet er også brukt om kort, inntrengende tale. 

Appell

200

Han skrev "Barsakh", "Verdensredderne", "De som ikke finnes og appellen "Det kunne vært deg"

Simon Stranger

300

Ord som betegner egenskaper ved substantiver. Noen eksempler er ordene stor, gammeldags, grønn, fin.

Adjektiv


300

En type saktekst som tar utgangspunkt i den virkelige verden, og ofte handler om et aktuelt tema i samfunnet. Denne er en informerende tekst, gjerne på 1 til 1 ½ side, og er å finne i for eksempel aviser, fagblader og på internett.

Fagartikkel/nyhetsartikkel

300

Fra 1300-tallet og til 1800-tallet skrev vi på dette språket i landet vårt

Dansk


300

Ordet betyr å behandle noen mindre gunstig enn andre. Ordet brukes oftest for å betegne en usaklig eller urimelig forskjellsbehandling av individer på grunnlag av deres kjønn, religion, tilhørighet til etniske grupper, nasjonaliteter eller nedsatt funksjonsevne

Diskriminering

300

En britisk forfatter med norskfødte foreldre. Han er kjent for blant annet bøkene "Charlie og sjokoladefabrikken", "Georgs magiske medisin", "SVK", "Heksene" og "Matilda"

Roald Dahl

400

Ord som står istedenfor andre ord, ofte for et substantiv. Ordet betyr ”for substantivet” eller ”istedenfor substantivet”. Vi har fem typer av disse;
blant annet personlige-, spørre- og refleksive-.
Eksempler: du, vi, hvem, hvorfor, seg og meg

Pronomen

400

Kortere skjønnlitterær tekst, ofte på et par sider. Teksten har få personer, handlingen foregår over et begrenset tidsrom og har gjerne en setting (foregår på ett sted) Teksten starter ofte "in medias res", har oftest et vendepunkt og slutten er gjerne åpen eller overraskende.

Novelle

400

Lærer og norsk språkforsker. Han er kjent for sitt arbeid for morsmålsundervisning og fornorsking av det dansk-norske skriftspråket. Han er også kalt «bokmålets far» og «riksmålets far»

Knud Knudsen

400

Et ord som betyr det motsatte av et annet. 

Antonym

400

Skaperen av fantasiserien "Harry Potter"

J.K. Rowling

500

Ubøyelige ord som står foran et substantiv eller pronomen. Vi bruker disse småordene for å beskrive hvor noe eller noen befinner seg i sted eller tid:
i, på, mellom, bak, etter, over

preposisjoner

500

Denne typen tekst tar for seg et bestemt emne. Teksten er personlig og uttrykker skribentens holdninger, ofte i forbindelse med en aktuell sak. Kan publiseres i både aviser, blader og på nett. Selve teksten skal ikke være spesielt lang. 

Leserinnlegg

500

Et språk brukt i Norge i perioden 700–1350. Det ble også brukt i områder som ble bosatte fra Norge i denne tida, som Island, Færøyane, Shetland og Orknøyane. Moderne norsk, islandsk og færøysk kommer fra dette språket. Mye av dette er bevart i innskrifter med runer, blant annet på trestykker, stein og bein. 

Norrønt

500

Et virkemiddel forfatteren bruker for å hinte om at noe kommer til å skje i framtida.

Frampek

500

Han skrev blant annet "Et Dukkehjem", "Peer Gynt" og "Vildanden"

Henrik Ibsen