Multiplication
Repeated Addition
Arrays
Word Problems
What time is it?
100

1x5=

5


100

Answer this repeated addition sentence, then write the multiplication problem to match


1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1

6

1x6=6

100

Write the multiplication sentence to match this array


x x x x

x x x x

2x4=8

100

Emma collects rocks. She arranges them in 4 rows of 3. Draw Emma’s array to show how many rocks she has altogether. Then, write a multiplication equation to describe the array.

x x x 

x x x

x x x

x x x

4x3=12

100

Look at the google slide

2:00

200

3x2=

6

200

Answer this repeated addition sentence, then write the multiplication problem to match

4 + 4 + 4=

12

3x4=12

200

Write the multiplication sentence to match this array

x x x x x

x x x x x

x x x x x

3x5=15

200

Joshua organizes cans of food into an array. He thinks, “My cans show 5 × 3!” Draw Joshua’s array to find the total number of cans he organizes

x x x x x

x x x x x

x x x x x

200

Look at the google slide

1:30

300

5x5=

25

300

Answer this repeated addition sentence, then write the multiplication problem to match

3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3

18

3x6=18

300

Write the multiplication sentence to match this array

x x x x

x x x x

x x x x

4x3=12

300

Isaac picks 3 tangerines from his tree every day for 7 days.  How many tangerines does he have?

7x3=21

300

Look at the google slide

3:37

400

6x4=

24

400

Answer this repeated addition sentence, then write the multiplication problem to match

 7 + 7 + 7 =

21

3x7=21

400

Write the multiplication sentence to match this array

x x x x x x x

x x x x x x x

2x7=14

400

The school ballet recital begins at 12:17 p.m. and ends at 12:45 p.m. How many minutes long is the ballet recital?

28 minutes 

400

Look at the google slide

10:08

500

10x10=

100

500

Answer this repeated addition sentence, then write the multiplication problem to match


6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6

42

6x7=42

500

Write the multiplication sentence to match this array

x x x x

x x x x

x x x x

x x x x

x x x x

5 x 4 = 20

500

The doctor prescribed 175 milliliters of medicine on Monday and 256 milliliters of medicine on Tuesday. 

a. Estimate how much medicine he prescribed in both days to the nearest ten.

b. Precisely how much medicine did he prescribe in both days?

a. Monday:180, Tuesday: 260

b. 175+256=431

500

Look at the google slide

10:04

Click to zoom